Wat zou je doen als je het wèl wist?

‘Wat zou je doen als je het wèl wist?’ Deze krachtige coachvraag vraag stel ik wel eens aan coachees die aangeven het niet te weten. Niet te weten wat ze willen, niet te weten wat ze moeten doen, niet te weten welke keuze ze willen maken, etc.. Een coachee kan soms echt even vastzitten in een ‘niet weten’ modus. Ogenschijnlijk best een risky vraag om dan te stellen, toch? Mijn ervaring is echter dat deze vraag bijna altijd wat losmaakt.

Verrassend antwoord

Somt rolt er direct en concreet een antwoord uit op de vraag ‘wat zou je doen als je het wèl wist’. Ok, je weet het dus wel en bent er zelf verbaasd over. Wat maakte dat het antwoord in eerste instantie was ‘ik weet het (echt) niet’? Misschien is er nog niet helemaal het vertrouwen dat wat jij echt wilt ook mogelijk is en hoe dan.

De vraag kan ook helpen om te ervaren hoe blij/opgelucht/bevrijdend het zou zijn als je het wel wist. Daarmee voel jij hoe belangrijk het echt is voor je. En ook dat zet iets in gang.

‘Ik weet het niet’ is ook een fijne uitsteller om nog niet in actie te hoeven komen. Bijvoorbeeld omdat het van je vraagt een risico te nemen. Of het gaat over iets waarover een deel van jou het oordeel heeft dat het onredelijk is. Of je ziet het echte antwoord helemaal niet zitten.

Valse onzekerheid

Al met al geeft ‘ik weet het niet’ vaak een valse onzekerheid. Is het een veilig antwoord. Maar wees eens eerlijk, waar brengt je dat nou echt? De ‘wat zou je doen als je het wèl wist’ vraag helpt om er weer wat beweging in te krijgen.

Dus als je zelf weer eens ronddraait in ‘ik weet het niet’ stel jezelf deze krachtige coachvraag, luister/kijk/voel wat er gebeurt en wees verrast over je reactie.

 Wil je met me delen wat deze vraag voor jou doet?