Teambegeleiding

Met behulp van teambegeleiding en coaching naar een effectief team dat ‘lekker in z’n vel’ zit

Teams in organisaties kunnen soms begeleiding gebruiken. Want in teams knaagt het wel eens, zijn er struikelpartijen, kruispunten zonder richting aanduiding en is sprake van vastgeroeste gewoontes. Of is er behoefte aan een plan om met je team naar een next level te komen. Met behulp van teamcoaching en begeleiding werken we aan een effectiever team dat gewoon ‘lekker in z’n vel’ zit.

Meer specifiek herken je misschien het volgende:

 • Je bent met je team niet goed in staat om de talenten van elk teamlid te benutten. ‘Iedereen doet maar wat’ is te sterk uitgedrukt. Maar van verbinding is weinig sprake. Het team voelt meer als een verzameling individuen.
 • Je bent een nieuw team en wil effectief en vanuit gezamenlijke teamgeest uit de startblokken komen, maar weet niet zo goed wat daarin te doen.
 • In jouw team loopt het op zich wel lekker. Maar als je eerlijk bent is er weinig ruimte voor waardering en erkenning. En elkaar feedback geven gebeurt ook niet. Misschien tijdens die ene team- en beleidsdag eens in de 1,5 jaar. Maar ja, de volgende dag stort iedereen zich gewoon weer in de waan van de dag. Iedereen wil wel, maar het lukt gewoon niet.
 • Ineens loopt het in je team niet meer zo lekker. Er is iets gebeurd. Of je hebt het gevoel dat er in de onderstroom wat beweegt.
 • Je team staat voor nieuwe uitdagingen en wil pas op de plaats maken om gezamenlijk te kijken hoe jullie verder willen/kunnen.

Bij al deze situaties is het inschakelen van een deskundig coach/begeleider met eigen ervaring in het werken in en met teams een goed idee. Dit geldt zowel voor vaste teams binnen organisaties als tijdelijke project- en programmateams.

Resultaat  en aanpak van een teambegeleiding traject

Resultaat

Afhankelijk van de doelen bouwen we in een teamontwikkel traject bijvoorbeeld aan:

 

 • Een effectiever team dat goed in z’n vel zit en waarin het gewoon lekker loopt. En dat merkt de rest van de organisatie ook.
 • Een team waarin ieders talent en persoonlijke kracht herkend en benut worden. Iedereen zit op de juiste plek.
 • Een team waarin ieder teamlid leiderschap en regie kan nemen over zijn/haar eigen rol.
 • Een team dat uitblinkt in verbinding en samenwerking. In een prettige sfeer.
 • Een team waarin iedereen zich veilig voelt. Zodat iedereen kan zijn wie hij/zij is. En kan zeggen wat hij/zij denkt.
 • Een team dat weet en voelt wat het doel is waar iedereen voor gaat.

Aanpak

Uitgangpunt is een duurzaam resultaat, geen quick fix. En dus kijken we ook naar wat zich onder de oppervlakte afspeelt. Waar gaat het nou echt over? Van welke onzichtbare patronen is sprake? Wat zijn de onuitgesproken teamwaarden en normen? We werken aan (echt) luisteren, communiceren, doelen bepalen, afspraken maken. Oftewel, de basisvoorwaarden voor een effectief team en plezier in het werk.

Afhankelijk van het vraagstuk en beoogd resultaat ligt het accent meer op coaching, begeleiding en/of training. Dat kan vorm krijgen in teamsessies, individuele sessies en interventies in de dagelijkse praktijk.

Mijn expertise

In mijn carriere van bijna 20 jaar in beleid- en managementfuncties in de gezondheidszorg heb ik met veel teams gewerkt. Als manager van stafafdelingen, lid van managementteams en programmamanager van diverse complexe programma’s en projecten werkte ik in en met vaste en tijdelijke teams. Ik ken het klappen van de zweep als het gaat over ‘zit een team lekker in z’n vel’, wanneer een projectteam succesvol is, hoe groot de uitdaging van samenwerken kan zijn (met je collega’s en/of leidinggevenden), hoe het is als er weinig gevoel van samenhang en gezamenlijkheid is, hoe het is als je eigenlijk niet goed waarvan je nu bent en het feit dat een groep mensen echt wat anders is dan een team.

Deze ervaring combineer ik met mijn ervaring als coach en facilitator en zo integreer ik in het begeleiden van teams the best of both worlds. Ik heb in het bijzonder affiniteit met teams met hoogopgeleide professionals, stafdelingen, managementteams, raden van bestuur/toezicht en projectteams van strategie en samenwerkingstrajecten.

Wil je meer weten over mijn ervaring als manager, programmamanager en MT-lid? Kijk dan op mijn LinkedIn profiel.

Intake voor teambegeleiding

In een intake bepalen we gezamenlijk de doelstellingen en hoe het gewenste effect en resultaat eruitzien. Zo nodig spreek ik in de intakefase met verschillende mensen om een goed beeld van de situatie te krijgen. Op basis hiervan bepalen we in gezamenlijkheid welke aanpak hierbij het beste past.