Storytelling

Met heldere verhalen echte verbinding en meer impact creëren

We vertellen al 400.000 jaar verhalen

Vanaf het moment dat de mens vuur ging gebruiken, begonnen we ermee. Het licht van het vuur verlengde de dag. Die extra tijd vulden we met het vertellen van verhalen aan elkaar. We zijn er nooit meer mee gestopt.

Het is de meest natuurlijke vorm van communicatie

Een verhaal is de meest natuurlijke manier van communiceren. Verhalen passen uitstekend bij ons brein, dat altijd op zoek is naar betekenis, verbanden en samenhang in wat er om ons heen gebeurt. Fundamenteel voor ons functioneren dus. Verhalen leiden bovendien tot verbinding. Ze zeggen wel eens dat de kortste afstand tussen twee mensen een verhaal is.

Krachtig en effectief

Bijna niets brengt een boodschap zo krachtig over als een verhaal. Denk maar eens aan een voordracht of een gesprek met iemand. Wat blijft je echt bij? De feiten & argumenten, het beeld dat iemand schetst, het gevoel dat wordt opgeroepen? Een verhaal is een effectieve vorm om, naast feiten en argumenten, complexe informatie en inzichten over te dragen.

En toch geen verhalenverteller?

Je denkt geen verhalen te hebben, laat staan te kúnnen vertellen. Toch doen we het onbewust en moeiteloos de hele dag door; denk maar aan de momenten bij de koffieautomaat of aan de keukentafel. Maar zodra we een ‘echt verhaal’ moeten vertellen, worden we een stuk terughoudender. Als we het bewust en intentioneel willen inzetten voelt het opeens als een act of performance. En dat is echt niet nodig.

⇒ Leer en ervaar de kracht van storytelling toe te passen

Hoe zou het zijn om het eens te doorbreken? Te ervaren dat je met verhalen meer kunt bereiken? Gewoon in de alledaagse praktijk. Niet perse op een podium. Maar gewoon op je werk, in/met je team, in je bedrijf. Met verhalen over wie je bent, waar je voor staat en waar je voor gaat.

Als Storycoach & chef Verhalenvuur neem ik je mee naar de wereld van storytelling in de alledaagse praktijk. Ik leer je hoe je eenvoudig van een voorval een helder en inspirerend verhaal maakt. Hoe je betekenis toevoegt aan losse gebeurtenissen. De zeggingskracht van je verhaal vergroot. Ik laat je ervaren hoe het is om je verhaal aan anderen te vertellen.

Zodat jij – in je professionele en/of persoonlijke omgeving – anderen kunt inspireren, mee kunt nemen in waar je naar toe wilt en over kunt brengen waar jij voor staat en gaat. Om zo werkelijke verbinding te creëren. En tot het wezenlijke gesprek te komen, dat gaat over de essentie.

Dit zijn je mogelijkheden:

Introductieworkshop Connect your storydots

Deze workshop is ideaal als je op een interactieve, praktische en laagdrempelige manier kennis wilt maken met storytelling. In een mix van theorie en praktische oefeningen leren, ervaren en doen.

Open inschrijving en in-company beschikbaar.

 In deze workshop komt aan bod:

 • Waarom de mens niet zonder verhalen kan, wat storytelling is en wat je ermee kunt
 • Wat de onmisbare elementen zijn in een verhaal.
 • Uitleg en oefenen met drie tools: ‘een eerste verhaal in 3 stappen’, ‘de ruggengraat van een verhaal’ en ‘hoe spoor je verhalen op’.

Na deze workshop ken je enkele basisbeginselen van storytelling en heb je een paar tools in handen waarmee je zelf verder kunt.

Voor wie:

Voor mensen die meer willen weten wat storytelling is en wat zij er zelf mee kunnen in een professionele of persoonlijke context. Ook geschikt voor team/groepen binnen een organisatie

Duur en kosten:

Open inschrijving: online workshop van 2,5 uur, 97 euro (ex BTW)

In company: online workshop van 2,5 uur of op locatie 3,5 uur, op offertebasis.

De workshop kan uitgebreid worden met een onderdeel speciaal gericht op persoonlijke leiderschapsverhalen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een op onderzoek gebaseerd en praktisch raamwerk.

Ja, ik heb interesse in deze workshop

krachtige coachvragen

1-daagse workshop Narratief Leiderschap

Bijna niets brengt een boodschap zo krachtig over als een (persoonlijk) verhaal. Vaak zijn het juist die ogenschijnlijk willekeurige momenten die veel meer betekenis en zeggingskracht hebben dan je denkt. Maar hoe doe je dat: van een gewoon voorval naar een inspirerend verhaal? Anderen meenemen in waar jij naar toe wilt en wat jij wilt bereiken? In de 1-daagse workshop Narratief Leiderschap gaan we daarmee aan de slag.

Open inschrijving en ook in-company beschikbaar.

Aan het eind van deze dag ga je deur uit met:

 • Een verhaal dat laat zien wie jij bent, waar jij voor staat of waar je voor gaat.
 • Een eenvoudige tool om verhalen bij jezelf en anderen op te sporen.
 • Inzicht in wat een verhaal tot een verhaal maakt en hoe je dat toepast.
 • Tools om een goed verhaal nog beter te maken.

Alle tools ontvang je na de workshop in een digitale toolkit.

Voor wie:

Voor iedereen die – in een professionele of persoonlijke context – anderen wil inspireren met eigen verhalen. Om werkelijke verbinding te creëren. Om tot een ander gesprek te komen.

Datum en kosten:

Deze workshop is voor 6-8 deelnemers. Kosten: 275 euro, ex 21% BTW. Een workshop wordt gepland bij voldoende interesse

Ja, ik heb interesse in deze workshop

In-company: voor teams, groepen en organisaties

Bovengenoemde workshops kunnen ook in-company worden verzorgd. En passen prima als module binnen trajecten, trainingen en programma’s rond bijvoorbeeld leiderschapsontwikkeling, verandertrajecten en teamontwikkeling. Al dan niet in combinatie met andere interventies op het gebied van storytelling. Dit is altijd maatwerk en wordt in overleg samengesteld.

Chef Verhalenvuur en Storycoach

  Het verhalenvuur vatte al op jonge leeftijd vlam. Als 2-jarige ‘las’ ik mijn broertje voor uit Nijntje. Toen ik een jaar of negen was, droeg ik voor het eerst mijn zelf geschreven gebeden voor in de kerk. Als tiener vervulde ik onverschrokken en met veel plezier vaak de rol van verteller in kerstspelen en toneelstukken.

  Ik nam het verhalenvuur mee in mijn werk. Als manager vertelde ik fabeltjes met wijze lessen. Het ontpopte zich tot een gewaardeerde traditie, tot in de bestuurskamer aan toe. 

  Bloggen werd mijn manier om woorden en betekenis te geven aan een indrukkende periode in mijn persoonlijke leven. Dat leverde herkenning en mooie gesprekken op met mijn omgeving.

  Als coach & begeleider zie ik het effect van met elkaar aan de slag gaan met echte verhalen. De nieuwe inzichten, het toekennen van betekenis, echte verbinding creëren en de moed om stappen te zetten.

  Zoals in elk verhaal is er onderweg ook een draak of een donker bos. Een uitdaging. Iets dat overwonnen of aangekeken moet worden. Zo ook bij mij.

  Een (innerlijke) draak die zijn eigen vuur spuwde: ‘Dat met die verhalen is leuk voor in je vrije tijd, als hobby’. Zo bleef mijn verhalenvuurtje jarenlang een waakvlammetje. Tot het moment dat ik alle dots connectte. Mijn verhalenvuur laaide op en zette alles wat er al lang was in het licht. Met de rode draad in handen keek ik de draak vol in de ogen. Ik zette de stap om alle ervaringen te integreren en er ‘werk’ van te maken.

  Ik ben opgeleid tot Chief Storyteller bij de Storytelling Academy, waar ik ook de training Narratief Coachen volgde.

  Ik wil storytelling vanzelfsprekend maken in de praktijk van alledag. Het uitdragen van heldere en betekenisvolle verhalen leidt tot ware verbinding tussen mensen en je creëert meer impact. De kracht van verhalen is een inspirerende manier om antwoorden (met elkaar) te vinden. Verhalen brengen je naar de essentie. En vanuit de essentie kun je in de juiste richting bewegen.

  Wil je meer over mijn professionele achtergrond weten? Dat kan hier.

  Ervaringen van mensen die met mij werkten:

  Inspirerend en vernieuwend! Leuk om eens meer te leren over ‘storytelling’ en het uitvoeren daarvan. Het heeft me verrast wat het vertellen van een verhaal kan doen en vooral hoe vaak het ook wordt gebruikt als je er op let. Het was prettig om met Sophieke te werken en ze heeft ons goed op weg geholpen in het vertellen van ons eigen verhaal.

  Ik heb de workshop positief ervaren. Het was leuk om er meer over te leren en ik ben er ook wel enthousiast van geworden. Ik ga zeker nog vaker een verhaal vertellen in de toekomst. De verhalen waren wel geslaagd volgens mij, dus wij zijn dik tevreden.

  Deelnemers aan de in-company introductieworkshop

  leden van een grote zuivelcooperatie

  Ervaring uit een 1-op-1 verhaaltraject

  Het traject met Sophieke heeft een heel mooi en concreet levensverhaal opgeleverd dat met flarden in mijn hoofd zat. Nu staat het op papier. Met een kop, midden, staart en diepgang. Ik heb de begeleiding als heel fijn en warm ervaren. Sophieke vraagt op vertrouwenwekkende wijze door, waardoor de kern wordt geraakt en het een prachtig verhaal is geworden. Het vertrouwenwekkende, veilige gevoel, de oprecht interesse en de passie voor verhalen voel je. Sophieke kan mensen raken met haar woorden. Het was een mooie reis die we samen hebben gemaakt en zou hem zo opnieuw willen maken.

  Ellen

  Ondernemer